Korte og stramme lægmuskler.

Jeg sætter i de næste uger spot på mulige problemstillinger til en træt, øm og/eller smertefuld ryg.

Jeg har lyst til at dele lidt ud af min viden omkring ofte oversete problemstillinger og stramheder, som man ikke nødvendigvis forbinder med rygsmerter/-gener, og derfor ofte overser.

Denne uge skal det handle om lægge!

Om stramme lægge. Ja! Stramme lægge – hvordan hænger stramme lægge og en træt og øm eller smertefuld ryg, sammen?

Faktisk er stramme eller korte lægge en af de store bidragsydere til rygsmerter. Det er det, fordi at hvis man har stramme eller korte lægmuskler/achillessener “tvinges” man til at krumme den øverste del af rygsøjlen forover, når man går. Dette for at holde balancen, og ikke vælte bagover. Hvilket jo giver god mening.

Når man krummer den øverste del af rygsøjlen fremover – flades lænden og det naturlige lændesvej udrettes, i højere eller mindre grad. Samtidig trækkes halebenet ind under kroppen og ryggens naturlige krumninger forsvinder helt eller delvist. Man kommer til at mangle støddæmpning op gennem kroppen, eller den forringes betragteligt. 

Strukturer omkring rygsøjlen, som sener, muskler og ledbånd der naturligt støtter rygsøjlen svækkes, fordi deres arbejdsbetingelser (udgangstilling) er forringet. Og når muskler, sener og ledbånd ikke bruges, så er det som med alt andet der ikke bruges, så bliver det svagt.

Når balderne trækkes ind under kroppen (ved at bækkenet kippes fremad), sættes baldemusklerne ud af spil. Baldemusklerne er en af rygmusklernes vigtige samarbejdspartner, og når de er sat ud af spil, opnår man hurtigt en træt og øm ryg, eller måske endda smerter i ryggen.

(Og baldernes fylde forsvinder også – de bliver også svage – fordi de ikke bruges som de skal, når vi går, står og løber).

Der er heldigvis hjælp at hente:-).

Stræk gerne dine lægge flere gange om ugen! 

Her kommer et forslag til et effektivt stræk af dine lægge:

Stil dig med den ene forfod på et sammenrullet håndklæde, og skub blidt kroppen fremad i nogle bløde dynamiske stræk med den bagerste fod. Se billedet herunder, Fig. 1.

fig. 1

fig. 2

Efter 6-10 gentagelser går du et skridt fremad med det bagerste ben, så det kommer forrest. Fig. 2.

Og bøj nu ned i forreste knæ, og lav yderligere 6-10 bløde og dynamiske stræk for læggen. Se billedet herunder. OBS  – hold bagerste knæ strakt!

 Skift ben:-) – og gentag gerne det hele 2-3 gange pr. ben.

God fornøjelse.

Du kan også følge dette link, til en lille video om denne stræk- og mobilitetsøvelse for læggene:

Er du nysgerrig på at se eller læse mere, så kan du besøge min hjemmeside på: www.kjellstromfysio.dk

Jeg tilbyder bl.a. Fysio Flow træningshold, hvor der arbejdes med mobilitet, som øger bevægeligheden de steder hvor vi er stramme eller lidt rustne, så kroppen igen kan genskabe de naturlige bevægemønstre, og du kan komme af med en træt og øm ryg, og give dig selv bedre bevægefrihed og bevægeglæde. Se mere her: https://kjellstromfysio.dk/fysio-flow-traeningshold/

Hanne Kjellstrøm Larsen