Delte mavemuskler
Rectus diastase, eller på dansk; "delte mavemuskler"
Rectus referere til den lige mavemuskel, der ligger på forsiden af maven. Den løber fra brystben til kønsben, og kaldes på latin Rectus Abdominis. (Abdominis betyder mave).
Diastase er i medicinsk brug, en betegnelse for mellemrummet mellem f.eks. en brækket knogles flader eller afstanden mellem rectus abdominis´ to muskelbuge.
Delte mavemuskler er den danske betegnelse for tilstanden “Rectus Diastase”. Det er en lidt misforstået oversættelse, da det ikke er mavemusklerne, der har delt sig.
Det er bindevævet der sidder mellem musklerne (kaldet linea alba), der udvider sig, f.eks. i forbindelse med graviditet, for at give plads til barnet. Herved opstår der en afstand mellem de lige mavemuskler.
Du har altid haft delte mavemuskler!
Det lille barn fødes med delte mavemuskler (Rectus diastase). Diastasen samler sig omkring 3 års alderen. Den samler sig, fordi bindevævet i midten stimuleres og bliver stærkt. Det gør det, fordi barnet kryber, kravler, triller, klatrer, hænger osv.
Årsagen til at vi fødes med afstand mellem, (en diastase), er at organerne er forholdsvis store, i forhold til det lille barns krop.
På samme måde opstår diastasen (afstanden mellem de lige mavemuskler) senest i 3. trimester. Sagt på en anden måde, så har 100 % af gravide i 35. uge, Rectus diastase.
Presset indefra er nu så stort, at midtlinjens væv strækkes til siderne, for at skabe plads til barnet.
33% af gravide kvinder oplever, at mavemusklerne “deler sig”, i løbet af 2. trimester.
Det er derfor helt normalt, at have delte mavemuskler/rectus diastase, både under graviditeten og de første måneder efter du har født.
Efter fødslen
Hos de fleste, vil bindevævet i mavens midtlinje spontant trække sig sammen, og finde tilbage til sin oprindelige form. Dette sker som regel i løbet af de første 8 uger efter fødslen.
Hos ca. en tredjedel af alle kvinder der har født, sker denne spontan heling ikke. Det kan der være flere årsager til.
Hvis dit bindevæv i midtlinjen, mellem dine lige mavemuskler ikke har trukket sig sammen 8 uger efter fødslen, kaldes det en Rectus diastase eller på dansk delte mavemuskler. Herefter flader helingsprocessen ud, og 12 mdr. efter fødsel fortsat delte mavemuskler.
Sagt på en anden måde, så er der behov for at få kigget på, hvad det er der vedligeholder de delte mavemuskler. Det kan være holdningen, vanemæssige bevægelser og stillinger. Det kan også øvelser og træning, der mod hensigten vedligeholder svagheden i mavens midtlinje.
Den unaturlige afstand mellem mavemusklerne kan vise sig på forskellige måder.
Tegn på rectus diastase
Hvis du kan nikke genkendende til et eller flere af følgende udsagn, har du muligvis en unaturlig afstand mellem dine lige mavemuskler
- Maven indtager tobleroneform, når du rejser dig fra liggende, eller laver en maverulning
- Maven buler udad, og bliver stor og rund, når du rejser dig fra liggende eller laver en maverulning.
- Maven buler ud i en tobleroneform, når du læner dig bagover
- Du oplever tyngdefornemmelse i underlivet, måske mest tydeligt omkring menstruation
- Du har ofte en øm og træt lænd
- Du har et bækken der ikke føles stabilt, og som ofte gør ondt
- Din lænd føles hverken stabil eller stærk
- Du oplever at dryppe i trusserne
- Har øget tissetrang – skal på toilettet, også selvom du lige har været der.
- Brok – ofte et navlebrok, men også brok andre steder i bugvæggen
- Smerter i forbindelse med sex
- Følelse af oppustethed efter måltider – uanset hvad, hvor meget eller lidt du spiser
- Trægt tarmsystem/fordøjelse, herunder hård mave
- Topmave
- Du bliver ved med at se gravid ud – selv måneder eller måske år, efter du har født. Uagtet mængden af træning.
- Du kan mærke eller se en kløft i mavens midtlinje
- Det føles ubehagligt at have stramt tøj på – specielt bukser – smerter fra mave eller kvalme.
Oplever du at have delte mavemuskler mere end 8 uger efter fødsel, kan det være relevant med specialiseret vejledning til hvordan du bedst muligt hjælper og støtter kroppens muskler og bindevæv, til at blive stærkt, så din mave igen kan samle sig.
Det gode er at vide, at det aldrig er for sent at gøre noget ved det, heller ikke selvom det er 5, 10 eller 20 år siden du fødte dit sidste barn.
Typer af Rectus diastase
Der behøver ikke at være svaghed i hele linea albas forløb, før man kalder det for en rectus diastase.
Nogen oplever svaghed lige omkring navlen, som også kan udvikle sig til et navlebrok.
Andre oplever svaghed i området under navlen, som giver fornemmelsen af topmave, fra navlen og ned. Andre igen, oplever at det er området over navlen, der ikke lukker sig, og kan få den her fornemmelse af at føle sig oppustet – der er ikke noget der støtter og holder på området, hvor mavesækken sidder. Og nogle oplever at være åbne fra brystben til kønsben.
Er du i tvivl om du har en rectus diastase, kan du teste dig selv, jeg har lavet en lille video, hvor jeg roligt gennemgår en selvtest for rectus diastase.
Er du i tvivl om du har en rectus diastase? Test dig selv, via linket her
Eller ønsker du en specialiseret fysioterapeutisk undersøgelse og vurdering efter graviditet og fødsel?
Du er meget velkommen til at booke en tid hos mig. Book nemt via linket her
Jeg arbejder helkropsorienteret. Derfor indeholder undersøgelsen en samtale om de gener, eller det problem du henvender dig med, en scanning/undersøgelse af hele kroppen, dine bevægelsesvaner og kropsholdning. Du vil modtage vejledning i hvordan du bedst kan hjælpe og støtte din kerne til at blive stærk og smidig, samt instruktion i øvelser tilpasset dig.
What to do?
Rectus diastase er altid et helkropsproblem. Tilstanden kan ikke trænes væk, ved “bare” at knibe og lave en masse maveøvelser og plankeøvelser”.
For at komme diastasen til livs, har dit væv i mavens midtlinje brug for rette stimulering samt aflastning. Det gør du via træning og bevægelser, der styrker dig indefra og ud. Du skal have fat i din kerne, i din bækkenbund, dit åndedræt og mavens dybeste tværgående muskel.
Du skal give maven plads, den skal have lov til at fylde.
Maven må ikke være konstant spændt.
En skøn og meget inspirerende kollega, “Camilla” som jeg har mødt et flere gange på kurser, siger det så fint: “maven må gerne være tændt, men ikke spændt”.
Skru ned for mavemusklerne, før du igen skruer op
Dvs. du skal ind og finde tændingen inde i kernen. Du skal starte med at lære at skrue ned for de bevægende mavemusklers arbejde, så der kan blive plads til at de stabiliserende kan få lov til at arbejde. Og når det er på plads, så er det tid til at skrue op for de ydre, de bevægende mavemuskler igen.
Jeg har træningshold for dig, der har rectus diastase, og gerne vi træne sammen med andre i samme båd.
Hvis du vælger at booke sådan et forløb, indgår der en individuel konsultation i forløbet, og det en fordel, hvis du booker den individuelle konsultation, inden holdstart. Alternativt i starten af forløbet.
Har du ikke rectus diastase, men døjer du med en øm, træt eller smerterfuld lænd, oplever du at kernen (din core) ikke er så stærk som ønsket, eller at bækkenbunden ikke gør sit arbejde ordentligt, så er holdet også relevant for dig.
Træning hos Kjellstrøm Fysio – Klinik for MorKroppen, er altid bæredygtig træning, der holder på den lange bane. Træning som giver dig nyttig viden og bevægelseskompetencer, så du kan bruge dine hverdagsbevægelser til at bevæge dig stærk, hele livet, det er træning der klæder dig på, så din krop kan holde til de krav du stiller til den i en travl hverdag, og leve det liv du gerne vil.
Det er træning der forbereder dig til større udfordringer eller hårdere træning, hvis det er det du ønsker.
Du skal være hjertelig velkommen.
Læs mere om Funktionel træning af kropskernen her,
eller læs mere om Funktionel træning til Morkroppen, for dig der er på barsel, og gerne vil have baby med, her